مسترکار - دنیای خودرو
سیاست در سالی كه گذشت؛

تحریم و طرح هایی كه متوقف نشدند

تحریم و طرح هایی كه متوقف نشدند مرور طرح های ملی و استانی، اَبَر پروژه های عمرانی و پروژه های زیرساختی در کشور نشان میدهد که دولت در سال قبل تا حد توان خود اجازه نداده که تحریم و کرونا مسیر پیشرفت در حوزه های صنعت، نفت و پتروشیمی، آب و برق و حمل و نقل در ایران را متوقف نماید.


به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، پروسه توسعه زیر ساخت های عمرانی، صنعتی، کشاورزی، خدماتی سال قبل طی یک برنامه ریزی مستمر و منظم ادامه یافت.
هرچند این به مفهوم ایده آل بودن شرایط و اقدامات دولت نیست اما از شروع سال گذشته، قوه مجریه باوجود تمام انتقادات و هجمه ها، با جود کرونا و تحریم کاروان پنج شنبه های افتتاح خودرا متوقف نکرد و هر هفته در گوشه ای از کشور طرح های مهمی به بهره برداری رسید.
بررسی مهم ترین طرح های افتتاح شده در طول این مدت نشان میدهد که دولت تدبیر و امید در ایام سخت تحریم و تروریسم اقتصادی و با اتکا به توان و ظرفیت های داخلی توانسته صدها پروژه مهم اقتصادی و زیرساختی را در کشور به مرحله اجرا برساند و نشان دهد که در جنگ اقتصادی و بعد از آن پاندمی کرونا، نه فقط دست بسته نبوده بلکه اقدامات اثرگذار و ماندگاری در کشور به یادگارگذاشته است. تعدادی از این طرح ها علاوه بر آثار اقتصادی دارای نتایج راهبردی هستند و نمی توان فقط با نگاه اقتصادی آنها را مد نظر قرار داد این گزارش به تعدادی از طرحها که عمدتاً در نیمه دوم سال به بهره برداری رسید اشاره می کند.
طرح های ملی در حوزه آب و برق، کارگاه سازندگی در کشور
صنعت آب و برق به عنوان یکی از بخشهای زیر ساختی نقش غیز قابل انکاری در توسعه کشور دارد. در حقیقت هر جا که زیر ساختهای تویعه مانند آب و برق می رسد در ادامه آن سایر شقوق توسعه مانند بخشهای خدمات هم به راه می افتد. واقعیت این است که در چهار دهه اخیر ظرفیتهای گسترده ای در بخش آب و برق کشور به وجود آمده است و با بهزه گیزی از همین زیر ساختهای انسانی، فنی و تکنولوژیک، دولت توانست با تبدیل کشور به یک کارگاه بزرگ عمرانی پروژه های بزرگی را در قالب پویش الف_ب اجرا نماید.
یکی از اَبَر پروژه های افتتاح شده در سال گذشته، پروژه انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی ایران بود که با سرمایه گذاری بخش خصوصی و صنعت و معدن، روز ۱۵ آبان ماه بوسیله ویدیو کنفرانس با پیام رئیس جمهوری راه اندازی شد.
قطعه نخست این پروژه به طول ۳۰۵ کیلومتر از خلیج فارس به سیرجان بود، فاز دوم از گل گهر تا مس سرچشمه کرمان، به طول ۱۵۰ کیلومتر و مرحله سوم آبرسانی به چادرملو و اردکان یزد، به طول ۵۱۰کیلومتر خواهد بود.
شیرین سازی و انتقال آب نمک زدایی شده به صنایع استان های هرمزگان، کرمان و یزد، تامین قسمتی از نیازها و مصارف آب مجتمع های تولیدی در حال بهره برداری و طرح های توسعه مجتمع های معدنی و صنعتی، گل گهر، مس سرچشمه و چادرملو از مهم ترین اهداف این طرح اعلام شده است. این پروژه در سه خط انتقال به طول ۸۰۰ کیلومتر از غرب بندرعباس شروع و در نهایت به استان یزد خواهد رسید.
ابرپروژه ای که طولانی ترین خط انتقال آب در کشور است و با وجود اینکه از سه استان هرمزگان، کرمان و یزد می گذرد اما نزدیک به ۱۷ استان از مزایای آن بهره خواهند برد.

افتتاح پنج سد مخزنی، ۹نیروگاه حرارتی، ۱۰ نیروگاه تجدیدپذیر از شروع سال جاری تاکنون، قسمتی از کارهای عمرانی دولت دوازدهم در سال سخت کرونا برای بهبود شرایط برق رسانی در کشور بود که ۱۳۰۹ مگاوات ظرفیت جدید به مدار بهره برداری برقی کشور افزود و ظرفیت نیروگاه های کل کشور را به ۸۴ هزار مگاوات رساند.
افتتاح همزمان طرح های آبرسانی به ۴۰۰ روستا در ۲۰ استان کشور و نیز بهره برداری از ۲۵ دستگاه آب شیرین کن بزرگ در شهریور و آبان ماه گذشته را هم می توان از طرح های زیرساختی مهم کشور در حوزه آب توصیف کرد. علاوه براین واحد ۳۱۰ مگاواتی بخش گاز نیروگاه سیکل ترکیبی دالاهو را می توان از مهم ترین طرح های افتتاح شده در این عرصه ارزیابی کرد.
بزرگترین تصفیه خانه کشور دهم آبان ماه سال قبل با دستور رئیس جمهوری راه اندازی شد. کوشش های دولت در زمینه آب و برق باعث شده است هر هفته ۸ روستا در کشور به برق متصل شوند.
در روزهای پایانی سال رئیس جمهوری طرح بزرگ جمع آوری و تصفیه فاضلاب غرب تهران، سد نهب قزوین، تصفیه خانه بزرگ آب گیلان، تصفیه خانه فاضلاب مسکن مهر صومعه سرا، بخش بخار نیروگاه سیکل ترکیبی کاسپین مازندران و تصفیه خانه فاضلاب پردیس را با اعتبار ۱۴ هزار و ۱۸۶ میلیارد تومان افتتاح نمود.
سال قبل و تنها در قالب یکی از پویش های توسعه در کشور یعنی پویش الف-ب-ایران و برمبنای اعلام «رضا اردکانیان» وزیر نیرو نه فقط ۲۵۰ پروژه افتتاح شده در سال ۹۹، بلکه بیش از ۳۰۰ پروژه با سرمایه گذاری ۸۰ هزار میلیارد تومان در این پویش به نتیجه رسید. رایگان شدن هزینه آب و برق برای مشترکان کم مصرف را هم می توان یکی از مهم ترین طرح های اجرا شده از طرف دولت در سال قبل دانست.
نفت و پتروشیمی؛ اولویت استراتژیک
اهمیت نفت و مشتقات آن برای ایران موضوعی قابل بحث یا انکار نیست و این مهم باتوجه به تهدیدات و تحریم های سالهای اخیر برای دولت اهمیتی دو چندان و راهبردی یافته است. تولید و انتقال طلای سیاه و مشتقات آن در سال قبل مورد توجه دولت بوده است. افتتاح خط لوله انتقال نفت گوره- جاسک در پنجم تیرماه، یکی از راهبردی ترین طرح های دولت تدبیر و امید آن هم در ایام تحریم و تردید بود.
هدف از اجرای این طرح انتقال یک میلیون بشکه نفت خام سبک و سنگین صادراتی در روز و نیز ایجاد ظرفیت انتقال یک میلیون بشکه نفت خام در روز از گوره به پایانه جاسک و ذخیره سازی نفت خام و صادرات آن بوسیله پایانه جدید جاسک بود. اهمیت راهبردی آن هم دور زدن تنگه هرمز برای رهایی از هرگونه تهدید امنیتی احتمالی است.
دوم بهمن ماه ۱۳۹۹، مگا پروژه پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، به دستور رئیس جمهوری راه اندازی شد. این پالایشگاه می تواند سالانه ۷۰۰ میلیون دلار ارزآوری داشته باشد. ظرفیت فرآورش روزانه آن، بیش از ۵۶ میلیون مترمکعب بوده و با سرمایه گذاری ۳.۴ میلیارد دلار بعنوان یکی از بزرگ ترین پالایشگاه های گازی خاورمیانه با هدف جمع آوری گازهای همراه نفت در گستره استان های خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد بمنظور کاهش آلایندگی های زیست محیطی و تولید محصولات با ارزش خصوصاً خوراک مجتمع های پتروشیمی بود. پروژه ای عظیمی که بگفته «بیژن زنگنه» وزیر نفت این پالایشگاه مبدا صنعت گاز ایران است و با راه اندازی آن ظرفیت پالایش روزانه حدود ۲۵ میلیون مترمکعب و بهره برداری از خط لوله یکم سراسری در سال ۱۳۵۰ صنعت گاز در ایران شکل گرفته و متولد شده است.
پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس شهریور ماه سال قبل رئیس جمهوری، طرح توسعه و بهسازی مرکز دیسپچینگ گاز و خطوط انتقال ششم و نهم سراسری گاز، فاز اول پتروشیمی بوشهر و نیروگاه سیکل ترکیبی ۵۰۰ مگاواتی غرب کارون و خطوط انتقال و پست برق آنرا افتتاح نمود.
خط لوله ۱۲۵ کیلومتری انتقال گاز نهم سراسری با ظرفیت ۶۰ میلیون مترمکعب است که مبداء آن از ۳۲ کیلومتری غرب بهبان شروع شده و تا مرز بازرگان و شمال ماکو امتداد یافته است.
راه اندازی این خطوط لوله علاوه بر پایداری در تامین گاز استانهای سردسیر کشور از مزیت صادراتی نیز برخوردار بوده و نقش مهمی در تبادلات انرژی با کشورهای منطقه دارد. فاز اول پتروشیمی بوشهر نیز که با دستور رئیس جمهور به بهره برداری رسید شامل واحد استحصال اتان، متانول، شیرین سازی گاز، تولید اکسیژن، تولید آب صنعتی و خوراک ۹.۶میلیون مترمکعب در روز برای پالایشگاه های پارس جنوبی است.
مجتمع پتروشیمی هگمتانه با سرمایه گذاری ۱۲۰۰میلیارد تومان، واحد پتروشیمی سولفات پتاسیم ارومیه با درآمد ۲۵ میلیون دلاری، فاز دوم پتروشیمی ایلام شامل الفین و واحد شیرین سازی طرح های ملی افتتاح شده در دی ماه سال قبل بود. رئیس جمهوری اسفندماه سال قبل طرح توسعه میدان نفتی آذر با سرمایه گذاری یک هزار و ۴۴۱ میلیون یورویی بخش دولتی و ظرفیت اشتغالزایی ۸۰۰ نفری و همین طور طرح پترو پالایش کنگان با هدف فرآوری گازهای غنی شده با سرمایه گذاری ۸۰۰ میلیون یورویی بخش خصوصی و ظرفیت اشتغالزایی برای ۶۲۲ نفر، را افتتاح نمود.
گام های بلند دولت در گسترش زیرساخت های حمل و نقل
ایران بواسطه موقعیت جغرافیایی و ژئوپلتیک خود در راه ترانزیت انرژی و حمل و نقل قرار دارد. طی سال های اخیر آمریکا و متحدانش تلاش کردند ایران نتواند از این مزیت خود استفاده نماید با ابن حال واقعیات روی زمین را هیچ کس نمی تواند انکار کند ایران در هر صورت از نزدیکتریک و امنترین مسیرهای انتقال کالا و انرژی است و این مهم برلی تجارت و صدارات و واردات هیچ کشوری قابل انکار نیست.
دولت با بهره بردن از ظرفیتهای مجود در کشور سال قبل گامهای بلندی دراین زمینه و در توسعه زیر ساختهای حمل و نقل برداشت.
ابرپروژه ریلی کشور طرح راه آهن چابهار- زاهدان بود که بندر شهید بهشتی چابهار را به شبکه ریلی متصل می کند که با این اتصال کشورهای آسیای میانه و افغانستان هم به آب های آزاد دسترسی پیدا می کنند که درآمدهای ترانزیتی حاصل از این دسترسی برای ایران قابل توجه خواهد بود.
پروژه راهبردی دیگر دولت تدبیر و امید، راه آهن خواف-هرات و اتصال ریلی ایران به افغانستان است که در سال قبل راه اندازی شد و با اختتام این پروژه در پاییز ترانزیت کالا بین دو کشور از انحصار ناوگان جاده ای خارج شد.
چابهار آبان ماه سال قبل همین طور ۱۳ پروژه آزادراهی و فرودگاهی کشور شامل قطعات اول و دوم آزاد راه کنارگذر شرقی اصفهان به طول ۶۳ کیلومتر، ۹۷ کیلومتر از کریدور بزرگراهی نوار ساحلی جنوب کشور در هرمزگان، باند دوم کنارگذر جنوبی کرمان به طول ۲۴ کیلومتر و ۱۰ پروژه فرودگاهی در اصفهان، تبریز، مشهد، شاهرود و گرگان را از طرف رئیس جمهوری و بوسیله ویدئوکنفرانس راه اندازی شد و برای افتتاح این طرح ها ۳ هزار و ۱۴۳ میلیارد تومان اعتبار هزینه شده است.
آزادراه خرم آباد - بروجرد – اراک، ساخت ۱۲۴ کیلومتر بزرگراه در آذربایجان غربی، تکمیل مسیر رفت منطقه ۲ آزادراه تهران-شمال، رشد ۲.۵ برابری طول بزرگراه های خراسان جنوبی، افتتاح ۴۵۰ کیلومتر بزرگراه در کشور در روزهای دهه فجر سال گذشته، برخی از مهم ترین پروژه های افتتاح شده طی ماه های مختلف سال قبل بود.
طرح های ملی در حوزه بهداشت و درمان
در سالی که کرونا مردم جهان و ایران را بیش از هر زمان دیگری نیازمند کالای بهداشتی و خدمات درمانی کرده بود؛ افتتاح طرح های ملی در حوزه بهداشت و درمان از مهم ترین اقدامات دولت در سال۹۹ بود. در این مسیر؛ آبان ماه سال قبل بیمارستان۲۳۱ تختی امیرالمومنین با ایجاد اشتغال برای ۵۰۰ نفر، بیمارستان۱۵۰ تختی سینا زرند با ایجاد اشتغال برای۴۵۰ نفر، بیمارستان۴۰۰ تختی هاشمی نژاد خراسان با اشتغال ۲۳۰ نفر با دستور رئیس جمهوری به بهره برداری رسید.
بهمن ماه سال قبل و در پنجاهمین هفته پویش تدبیر و امید برای جهش تولید، رئیس جمهوری بوسیله ویدیو کنفرانس دستور بهره برداری از ۸۲۲ تخت بیمارستانی را با اعتبار یک هزار و ۳۵۵ میلیارد تومان صادر کرد.
بیمارستان ۱۴۰ تختخوابی باغ ملک، بیمارستان ۱۶۰ تختخوابی شهر قدس، بیمارستان ۱۵۴ تختخوابی سپهبد شهید قاسم سلیمانی تویسرکان، طرح توسعه ۱۲۰ تختخوابی بیمارستان بوعلی ساری، تنها برخی از این تخت های افتتاح شده در ایام کرونائی کشور بود.
در نهایت افتتاح بیش از ۱۵هزار میلیارد تومان طرح و پروژه در رابطه با وزارتخانه های تعاون، کار و رفاه اجتماعی و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، ۳۹ طرح تولیدی در منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان، منطقه آزاد قشم، منطقه آزاد کیش و منطقه آزاد ارس، افتتاح ۱۰۰۴ پروژه شهرداری های سراسر کشور با ارزش ۱۰ هزار ۱۸۱ میلیارد تومان، طرح هایی در حوزه های آب و خاک کشاورزی، منابع طبیعی و آبخیزداری به ارزش ۵ هزار و۶۱۰ میلیارد تومان، افتتاح فاز اول مجتمع گندله سازی مادکوش، اسکله شماره ۵ بندر منطقه ویژه صنایع انرژی بر پارسیان جنوب در استان هرمزگان، واحد گندله سازی شماره ۱ شرکت گهر زمین در سیرجان و پایانه صادراتی محصولات کشاورزی روماک گستر پارس در جویبار در بهمن ماه سال قبل با دستور رئیس جمهوری هم از طرح های مهمی بود که به دستور رئیس جمهوری راه اندازی شد تا دولت باوجود تمام انتقادات بتواند تا حد امکان در راه اشتغالزایی گام بردارد.
دولت سال قبل با وجود شدیدترین تحریم های غیر انسانی و فشارهای اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا طرحهای بزرگی را در کشور اجرائی کرد. در ماه های اخیر تعدادی از منتقدان دولت مدعی تحویل زمین سوخته از طرف دولت به دولت بعدی بودند ولی آنچه منتقدان نخواستند و یا نتوانستند ببینند، طرحهای بزرگ و راهبردی بود که دولت با دست خالی در کشور اجرا کرد. طبیعی است که آثار اجرای این طرحها در زمینه ارتقای فاکتورهای رشد و توسعه کشور در دولت های بعد خودرا نشان خواهد داد.


1400/01/10
10:52:06
1059
5.0 از 5
تگهای خبر: امنیت , تكنولوژی , تور , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۱
mastercar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مستر كار محفوظ است

مستر كار

فروش خودرو و اخبار خودرو