صنعت لوازم خانگی در سال ۹۸
آیا اختتام قاچاق لوازم خانگی نزدیك است؟
مستر كار: اجرای طرح شناسه كالا برای مبارزه با قاچاق لوازم خانگی در سطح عرضه امید تازه ای برای فعالان این صنعت در جهت كاهش یا توقف قاچاق و همین طور جلوگیری از تقلب های رایج در این صنعت همچون فروش كالای ایرانی با برند خارجی ایجاد كرده، اما هنوز جهت بررسی دستاوردهای این طرح زود است.
به گزارش مستر كار به نقل از ایسنا، سال ۹۸ پس از سه سال انتظار بالاخره بخشنامه شناسه و رهگیری كالا موضوع ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز در بخش لوازم خانگی اجرا شد، بطوریكه وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) به تمامی تولیدكنندگان و تشكل های صنعتی لوازم خانگی تولید داخل تا ۱۵ دی ماه فرصت داد كه برای ۸ گروه كالایی خود پروسه ثبت و ستاندن شناسه را انجام دهند و برای كالاهای خود شناسه دریافت نمایند و پس از ۱۵ دی ماه كالاهایی كه دارای شناسه كالا نباشد در سطح بازار كالای قاچاق تلقی می شوند. اما این مهلت تا ۱۵ بهمن ماه تمدید گردید و طبق اعلام انجمن صنایع لوازم خانگی طرح برخورد با لوازم خانگی بدون شناسه از چهارشنبه، ۱۶ بهمن ماه از سوی ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز شروع شد.
این هشت گروه كالایی شامل كولر، یخچال، فریزر، تلویزیون، ماشین لباس شویی، ماكروویو، جاروبرقی و پكیج است كه البته طبق اعلام وزارت صمت در قدم های بعدی اجرای بخشنامه شناسه و رهگیری كالا تمامی اقلام لوازم خانگی را شامل می شود.
بخشنامه اجرایی شناسه های كالا و رهگیری كالا موضوع ماده (۱۳) قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز اواخر شهریور ماه ۱۳۹۵ از طرف اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری، برای اجرا ابلاغ گردید. ماده ۲۰ این بخشنامه مسئولیت اجرای آنرا به وزارت صنعت، معدن و تجارت محول كرده و طبق ماده ۱۲ آن وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) موظف است "امكان ثبت شناسه رهگیری و دریافت گواهی الكترونیكی را در سامانه جامع تجارت فراهم آورد و یكتا بودن شناسه های رهگیری را در سطح تمامی كالاهای مشمول، تضمین كند".
با این وجود این طرح، حداقل در بخش لوازم خانگی، تابحال به اجرا درنیامده بود، اما بنظر می رسد افزایش قاچاق كالا به دنبال ممنوعیت واردات و افزایش چشم گیر قیمت ها در بازار لوازم خانگی موجب شد كه بالاخره بخشنامه اجرایی شناسه های كالا و رهگیری كالا در بخش لوازم خانگی اجرا شود.
البته قبل از بخشنامه شناسه و رهگیری كالا، طرح شبنم و ایران كد در امتداد تفكیك كالای قاچاق و غیر قاچاق مطرح شده بود كه به سبب گسترش كدهای جعلی در مرحله اجرا متوقف گردید.
بنظر می رسد این طرح امید تازه ای در میان فعالان صنعت لوازم خانگی برای كاهش یا اختتام قاچاق ایجاد كرده، بطوریكه دراین زمینه محمدرضا غزنوی، سخنگوی انجمن صنفی تولیدكنندگان لوازم خانگی، در گفت و گو با ایسنا، تامین نقدینگی و قاچاق را همچون مشكلات اصلی تولیدكنندگان لوازم خانگی عنوان نمود و اظهار داشت: طرح شناسه كالا و برخورد با كالای قاچاق كه بتازگی اجرای شده یك كار اساسی و ماندگار اما طولانی مدت است.
غزنوی با اعلان اینكه طرح شناسه كالا در جهت مبارزه با قاچاق كالا در سطح عرضه است اشاره كرد: با این وجود باید به این نكته دقت كنیم كه قاچاق از راه گمرك، ته لنجی و شوتی قابل كنترل است.
شوتی ها چقدر لوازم خانگی قاچاق می كنند؟
وی با اعلان اینكه ماشین هایی كه جنس های قاچاق را از جنوب و بنادر به داخل كشور میاورند به شوتی معروف هستند، اشاره كرد: شوتی ها می توانند تا ۱۵ قلم لوازم خانگی بار بزنند و روزانه ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ ماشین شوتی فقط از چهار بندر كوچك كشور ته لنجی ها را داخل كشور میاورد كه این فقط یك قلم از قاچاق لوازم خانگی است.
وی با اعلان اینكه حجم دقیق كالاهای ته لنجی معین نمی باشد، اصرار كرد كه واردات كالا به صورت ته لنجی قوانین خاصی دارد، مثلا فقط باید برای مردم همان منطقه استفاده گردد اما رعایت نشود.
با برندهای تقلبی چه كنیم؟
در ماه های گذشته ویدیویی در فضای مجازی انتشار یافته بود كه در آن فردی در حال عوض كردن برند یك ماشین لباس شویی است. البته این مساله جدیدی نیست قبلا هم بارها اخباری درباره تغییر برند و فروش كالاهای ایرانی با برند خارجی با قیمت بالاتر انتشار یافته بود.
سخنگوی انجمن صنفی تولیدكنندگان لوازم خانگی معتقد می باشد كه چون كالای ایرانی می تواند با كالای خارجی رقابت كند جابه جایی برندها زیاد اتفاق می افتد.
وی با اعلان اینكه كالای خارجی به سبب برندسازی گران تر است، اظهار نمود: عده ای از این فضا استفاده و تقلب می كنند، اما معین نمی باشد این كالاهای تقلبی چه حجمی از بازار را اشعال كرده است.
غزنوی همین طور ابراز امیدواری كرد كه طرح شناسه كالا بتواند به این تقلب اختتام دهد.
منبع: مستر كار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب