مسترکار - دنیای خودرو
قانعی خبر داد

حذف توسعه فناوری تراریخته از دستور ستاد زیست فناوری

حذف توسعه فناوری تراریخته از دستور ستاد زیست فناوری به گزارش مستر کار دبیر ستاد توسعه زیست فناوری، حوزه زیست فناوری و تولید واکسن و داروهای بیوتک را از موضوعات امنیت ملی کشورها دانست و اظهار داشت: حوزه زیست فناوری به سبب مشکلاتی که در کشور وجود دارد، از دستور کار این ستاد حذف گردیده است.


به گزارش مستر کار به نقل از ایسنا، دکتر مصطفی قانعی امروز در سمپوزیوم کارآفرینی در زمینه های دارو، واکسن و زیست فناوری، اضافه کرد: پس از فرمایشات مقام معظم رهبری با این چالش مواجه شدیم که برخی ادعا می کردند که چطور میتوان از دانش بنیان ها، اشتغال آفرینی را ایجاد کرد؛ در صورتیکه تعداد این شرکتها محدود است و اشتغال آفرینی به حوزه هایی چون کشاورزی مرتبط می شود.
وی به وضعیت کارآفرینی در زمینه زیست فناوری اشاره نمود و افزود: هنر ما در این صنعت تبدیل تحقیق و نوآوری به محصول قابل مصرف برای عموم مردم است بدین جهت در این عرصه لازم است زیر ساخت ها به شکلی تهیه شود که شرکتها بتوانند محصولات بیوتکنولوژی تولید شده خودرا تجاری سازی کنند. در این جهت تکلیف حوزه های عمومی مشخص است، چون باید کارآفرینانی باشند تا با ایده خود و وجود یک سیستم مدیریتی و استقامت سرسختانه محصولات موجب تجاری سازی شوند.
قانعی اظهار نمود: ولی حوزه کارآفرینی زیست فناوری بر خلاف خیلی از حوزه ها، سرمایه زیادی را می طلبد و برای رسیدن محصولات به بازار زمان زیادی نیاز است. در خیلی از کشورها با کاهش زمان اعطای مجوزها و تسریع در روندها این زمان کمتر شده است. علاوه بر اینها برای محصولات بیوتک، قوانین سختگیرانه ای وضع شده و در این راه سازمان غذا و دارو برای اعطای مجوزها، استانداردهای FDA را دانلود کرد و از آنجا که از ابتدا برمبنای استانداردهای روز دنیا حرکت کرد، پیشرفت کردیم.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری، پیچیده بودن تجاری سازی محصولات زیست فناوری و عدم قطعیت آن را از دیگر چالش های این حوزه نام برد و تصریح کرد: این چالش ها باعث شده تا کارآفرینی در این عرصه ب اساس مدل خاصی به جلو برود ضمن آنکه در کشور کمتر سرمایه گذاری را سراغ داریم که در این عرصه سرمایه گذاری کند ؛ چونکه بازگشت سرمایه در زمینه زیست فناوری زمان بر است.
وی به بیان مقایسه زمان رسیدن محصولات در زمینه های بیوتک پرداخت و افزود: در زمینه تجهیزات پزشکی با ۱۵ تا ۱۰۰ میلیون دلار سرمایه، محصولات ظرف ۳ تا ۵ سال وارد بازار می شوند؛ ولی در زمینه درمان با جذب سرمایه گذاری ۲۵۰ میلیون دلار تا ۱.۵ میلیارد دلار در مدت ۱۵ تا ۲۰ سال محصول عرضه می شود. در زمینه مواد بیوتک و واکسن ها با سرمایه گذاری ۲۵۰ میلیون تا ۱.۵ میلیارد دلار ۱۳ تا ۱۵ سال زمان نیاز است تا محصول به بازار برسد.
توسعه بیوتک در زمینه کشاورزی
قانعی، با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری برای دانش بنیان شدن بخش کشاورزی، خاطر نشان کرد: بیوتک کشاورزی سختترین حوزه فناوری های زیستی است؛ چرا که ۴ تا ۵ سال از زمان تولید کود زیستی می گذرد، ولی بسیاری از مهندسان ما با این محصولات آشنا نیستند. زمانی که یک داروی بیوتک تولید می شود، می توان به سرعت اطلاعات آن دارو را به پزشکان ارائه داد و بوسیله پزشکان، بازار آن مهیا می شود؛ ولی در زمینه کشاورزی حدود ۵۰ درصد از فعالان این عرصه دارای سطح سواد زیر دیپلم هستند و انتقال مفاهیم به آنها کار دشواری خواهد بود.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری، زیست فناوری را حوزه ای چند رشته ای دانست که بدون حضور محققانی از حوزه هایی چون بیوتکنولوژی، شیمی دان ها و مهندسان و غیره، این علم توسعه نمی یابد، اظهار نمود: خلاقیت در زمینه بیوتکنولوژی کشاروزی نقش مهمی دارد. کسی که برای نخستین بار چسب زیستی را تولید کرد، مشاهده کرده بود که بدن زخمی ماهیان آب های شور چگونه ترمیم می شود، در صورتیکه آب شور برای درمان زخم مضر است و همین تخیل منجر به تولید چسب زیستی شد.
دو نگاهی که اشتهای سرمایه گذاران را برای سرمایه گذاری بیوتک بیشتر کرد
قانعی، به تولید واکسن اسپری بینی آنفلوآنزا اشاره نمود که از سال ۱۹۹۰ تحقیقات آن شروع و در سال ۲۰۰۱ محصول آن به بازارها وارد شد و اظهار داشت: محصولات زیست فناوری هر چند مسیر طولانی را برای رسیدن به بازار طی می کنند، ولی درآمدهای حاصل از آن اشتیاق زیادی در سرمایه گذاران به وجود آورده است، نمونه آن تولید فاکتور ۸ در کشور در سال ۸۸ است. در آن زمان کل سرانه مصرف کشور ۷ گرم بوده است که برای این میزان دارو، ۴۰ میلیون دلار ارز از کشور خارج می شد.
وی با اعلان اینکه برای ورود سرمایه گذاران به این حوزه نیاز به مشوق ها و حمایت های دولت می باشد، تصریح کرد: باید توجه داشت جذابیت سرمایه گذاری در زمینه بیوتک در ایران در دو عامل خلاصه شده است. یکی آنکه قیمت محصولات تولید مناسب است و با تولید آن برمبنای قانون استفاده حداکثری از توان داخل، از واردات آن محصول به کشور جلوگیری می شود و عامل دوم عدم پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی است.
قانعی در این زمینه توضیح داد: از آنجا که ایران به سازمان تجارت جهانی نپیوسته است، پژوهشگران می توانند به آسانی مولکول های جهانی را کپی کنند؛ ولی از طرف دیگر ما جرات نداریم این محصولات را در نمایشگاه های بین المللی ارائه دهیم، چون حق ثبت پتنت را رعایت نکرده ایم. این دو عامل سبب شده که سرمایه گذاری در زمینه بیوتکنولوژی در ایران به صرفه باشد؛ ولی از طرف دیگر دولت باید تضمین خرید داشته باشد.
چالش های جهانی ایران برای تامین واکسن وارداتی
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری با اعلان اینکه در دوران کرونا ما از دولت درخواست کردیم که واکسن های تولید داخل را تضمین خرید کند، ولی نپذیرفت، اظهار داشت: بدین جهت ما برای پشتیبانی از شرکتها وام به آنها دادیم؛ ولی در همه کشورها، دولت تضمین خرید را انجام داد.
قانعی افزود: از طرف دیگر ما برای واردات، واکسن پول را به شرکت خارجی پرداخت کردیم؛ ولی آنها نام ایران را در انتهای فهرست قرار دادند و اگر ایران مبادرت به تولید دارو و واکسن نمی کرد، از آن بعنوان اهرم فشار استفاده می شد.
وی نمونه دیگر را بیماران پروانه ای عنوان نمود و اظهار داشت: در حال حاضر تعداد بیماران این بیماری در کشور حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ نفر است، ولی به علت آنکه تنش اجتماعی در ایران ایجاد کنند، از ارائه محصولات درمانی این بیماری به ایران امتناع می کنند.
وی اشاره کرد: بدین جهت ما در مذاکره با سازمان مدیریت به آنها اعلام کردیم به ازای هر دلاری که از کشور خارج نمی گردد، در زمینه زیست فناوری سرمایه گذاری کند و ما بنا داریم با همه نهادهایی چون وزارت جهاد کشاورزی، سازمان دامپزشکی و سایر نهادهای در رابطه با همین ادبیات وارد مذاکره شویم و هم اکنون این کشش از طرف دولت و رانش از طرف دانش بنیان ها شروع شده است.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری، اشاره کرد: حوزه واکسن یک موضوع امنیت ملی است و اگر متوجه این مساله نشویم، کل صادرات نفت باید صرف خرید داروهای بیوتک و واکسن ها شود.
قانعی با اشاره به وجود ۶ هزار فارغ التحصیل بیوتک در کشور، آنها را زمینه ای برای اشتغال زایی در زمینه زیست فناوری کشور دانست.
حذف تراریخته ها از برنامه های ستاد زیست فناوری
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری با اعلان اینکه به دلیل رویکرد های کشور نسبت به محصولات تراریخته، این حوزه در دستور کار این ستاد قرار ندارد، گفت: در حال حاضر برخی از شرکتها و استارت آپ ها در این عرصه وارد شده اند و از طرف دیگر شورای ایمنی زیستی به ریاست معاون اول رئیس جمهور تشکیل شده و واردات هر نوع محصول تراریخته با تایید این شورا صورت می گیرد.
وی افزود: در مجلس نیز نگاهی درباره این محصولات بود، ولی دیدند که ۹۰ درصد از سویای وارداتی، تراریخته است و اگر بخواهیم سویای غیر تراریخته وارد نماییم، هزینه های بیشتری می طلبد و با مغشوش کردن رسانه ها، حتی دولت نتوانست به تصمیم واحدی درباره این محصولات برسند.
قانعی، افزود: دراین زمینه در دنیا مدلی تعریف شده که اگر ابر قدرتی به فناوری رسیدند، اقداماتی انجام می دهد که سایر کشورها به آن دست نیابند. در زمینه تراریخته نیز صلح سبز به وجود آمد که در کشورها راه افتادند و مقابل این فناوری تبلیغ کردند و قدرت آنها به حدی است که در کشور روسیه اجازه توسعه این فناوری داده نشد.
وی اشاره کرد: ما پیشنهاد کردیم توسعه این فناوری در زمینه کشاورزی، در سندی آورده شود.




منبع:

1401/03/08
14:35:16
448
5.0 از 5
تگهای خبر: امنیت , پژو , تكنولوژی , تور
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
mastercar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مستر كار محفوظ است

مستر كار

فروش خودرو و اخبار خودرو