ابعاد لغو یک معافیت در واردات تولیدی
مستر کار: طبق تاکید گمرک ایران، معافیت ماشین آلات و تجهیزات تولید از پرداخت حقوق ورودی، تحت هر عنوانی لغو شده است، ولی آنهایی که در سال قبل ترخیص شده اند، تحت شرایط تعیین شده از این معافیت برخوردار خواهد بود؛ این لغو ظاهرا معادلات تولیدگنندگان را بر هم زده است.
به گزارش مستر کار به نقل از ایسنا، طبق بند (غ) ماده ۱۱۹ قانون امور گمرکی، ماشین آلات و تجهیزات تولیدی، صنعتی، معدنی و کشاورزی از پرداخت حقوق ورودی معاف است، اما در بودجه سال جاری این معافیت لغو شد؛ بطوریکه در بند (ص) تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۱، وزارت اقتصاد موظف شد حقوق ورودی کلیه ماشین آلات و تجهیزات تولیدی، صنعتی، معدنی و کشاورزی را وصول کند. در همین راستا در اردیبهشت ماه سال جاری، گمرک ایران لغو معافیت را به گمرک های اجرائی ابلاغ و در دستور کار قرار گرفت.
مدتی بعد در خرداد ماه، قانون "جهش تولید دانش بنیان" از طرف رییس جمهوری ابلاغ گردید که در قسمتی از آن موضوع لغو این معافیت بمنظور پشتیبانی از صنعت ماشین سازی کشور مورد توجه قرار داشت.
شرط معافیت ماشین آلات
بر همین اساس، بتازگی گمرک ایران در بخشنامه ای به گمرک های اجرائی در ارتباط با اجرای قانون لغو معافیت ماشین آلات و تجهیزات تولیدی باتوجه به قانون جهش تولید دانش بنیان مواردی را مورد تاکید قرار داده است که طبق آن معافیت ماشین آلات و تجهیزات تنها زمانی قابل پذیرش است که در سال ۱۴۰۰ از گمرک ترخیص شده باشند با تاکید بر اینکه رعایت مهلت ماده ۱۳۵ قانون امور گمرکی و تبصره ۳ ذیل آن قابل اجرا باشد.
این در حالی است که طبق ماده ۱۳۵ قانون امور گمرکی، هر گاه پس از ترخیص کالا از گمرک مشخص شود وجوهی که وصول آن برعهده گمرک است بیشتر یا کمتر از آنچه مقرر بوده دریافت شده یا اساسا دریافت نشده و یا اشتباهی دریافت شده است، گمرک و صاحب کالا می توانند ظرف شش ماه از تاریخ امضاء پروانه یا پته گمرکی کالای مورد نظر، کسر دریافتی و یا اضافه پرداختی را از یکدیگر مطالبه و دریافت نمایند. رد اضافه پرداختی ها از محل درآمد جاری خواهد بود. همین طور برمبنای تبصره ۳ ذیل آن، چنانچه بعد از ترخیص کالا ظرف شش ماه از تاریخ امضاء پروانه یا پته گمرکی، حکم معافیت به گمرک تسلیم شود با رعایت مقررات، مبلغ پرداختی مربوطه قابل استرداد است.
اما در بخش دیگر این بخشنامه گمرک تاکید شده که الزام قانون شمول حقوق ورودی به واردات ماشین آلات و تجهیزات به مفهوم لغو کلیه معافیت های ماشین آلات و تجهیزات است. بر این اساس گمرک های اجرائی باید از پذیرش معافیت ماشین آلات و تجهیزات تحت سایر عناوین اجتناب کنند.
درآمد کجا می رود؟
به سبب تبصره ذیل ماده ۳ قانون جهش تولید دانش بنیان دولت موظف است با رعایت اصل ۵۳ قانون اساسی بعد از تامین هزینه های اجرای این قانون از محل منابع حاصل از اجرای آن، منافع حاصله مازاد را در قالب بودجه سنواتی به عنوان افزایش سرمایه به نهاد عمومی غیردولتی صندوق نوآوری و شکوفایی اختصاص دهند.
تفکیک حقوق ورودی وصولی ناشی از لغو معافیت ماشین آلات و تجهیزات وارداتی لازم است تا از این طریق حقوق ورودی وصولی ماشین آلات و تجهیزاتی که قبلا به سبب قوانین مربوطه معاف است پرداخت حقوق ورودی بوده اند قابل شناسایی و احصا باشد.
تولید کنندگان گله کردند؛ لغو معافیت معادله را بر هم زد
این معافیت در حالی کنسل شد که در دو سال اخیر با تاکیدی که بر پشتیبانی از تولید وجود داشت، وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) و گمرک ایران در مورد معافیت ماشین آلات و تجهیزات خطوط تولید از پرداخت حقوق ورودی توافقاتی داشته و اجرای آن در چارچوبی با ضوابط مشخص قرار گرفت. جریان این توافق از سال ۱۳۹۸ شروع و در نهایت در اردیبهشت ۱۳۹۹ انجام و در تیرماه همان سال جهت اجرا ابلاغ گردید.
طبق بخشنامه ای که در سال ۱۳۹۹ از طرف گمرک ایران ابلاغ شد امتیازهایی برای واحد های تولیدی و واردکنندگان ماشین آلات و تجهیزات مربوطه در نظر گرفته شد که همچون موارد معاف شده از پرداخت حقوق ورودی، این بود که ماشین آلات خط تولید در مراحل بهره برداری و بعد از آن معاف اند. ماشین آلات کمکی خط تولید که اکثرا حالت انحصاری داشته و به همراه ماشین آلات خط تولید به تعداد متعارف وارد می شوند، نیز معاف اعلام گردید. همین طور تجهیزات اصلی و جانبی خط تولید، انواع قالب، ابزارآلات مخصوص و ملزومات سرمایه ای خط تولید مشمول این معافیت شد و تنها اجزاء و قطعات یدکی و مواد مصرفی مشمول معافیت نبود.
چندی پیش و پس از اجرای قانون سال جاری و لغو ممنوعیت، تولیدکننندگان گله هایی در این رابطه داشتند و خالقی-عضو هیئت مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران- گفته بود که حذف معافیت گمرکی ماشین آلات، محاسبات تولید کنندگان را برهم زده، است؛ به شکلی که برخی تولیدکنندگان پیش از تصمیم به حذف معافیت گمرکی تجهیزات خودرا خریداری نموده بودند و حالا باید یک نقدینگی جداگانه برای این هزینه تامین کنند.
به هر ترتیب لغو معافیت حقوق ورودی ماشین آلات و تجهیزات تولید سبب افزایش هزینه واردات این اقلام و در نهایت هزینه تولید خواهد شد، آنهم در شرایطی که برای امسال مبنای محاسبه حقوق ورودی از ۴۲۰۰ تومان به نرخ ETS (نرخ حاشیه بازار) بالا رفته است.
منبع: مستر كار
از این مطلب مسترکار خوشتون اومد؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان مسترکار در مورد این مطلب
نظرتون درباره ی این مطلب مسترکار چیه؟
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۵