مسترکار - دنیای خودرو

وزارت صنعت چه در سر دارد؟

وزارت صنعت چه در سر دارد؟ مستر كار: علی رغم شكست طرح نوسازی و بهسازی صنایع در سال قبل مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت از مجلس شورای اسلامی درخواست كرده اند كه در استمرار طرح مذكور طی سال جاری آن ها را یاری كند.



به گزارش مستر كار به نقل از ایسنا، سال ۱۳۹۶ دومین سالی بود كه شبكه بانكی برای پشتیبانی از بنگاه های كوچك و متوسط و تامین مالی ویژه برای تولید ورود كرد و در كنار تسهیلات عمومی كه به بخش های مختلف اقتصادی در طول سال پرداخت می كند این بخش ها مورد توجه قرار گرفت و از سهم مشخصی برخوردار شدند.

در عین حال سال قبل نخستین سالی بود كه طرح نوسازی و بهسازی نوسازی و بهسازی در دستور كار قرار گرفت؛ هرچند كه به شكلی طرح مذكور در انتها سال شكست خورده تلقی شد و از زمان آغاز طرح نوسازی و بهسازی صنایع تا آخر سال ۱۳۹۶ در مجموع به ۱۸۵ واحد صنعتی رقمی معادل ۶۲۰ میلیارد تومان پرداخت شد؛ طرحی كه قرار بود بر مبنای آن تا سقف ۱۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانكی به ۵۰۰۰ واحد صنعتی متقاضی پرداخت شود.

اما محمد شریعتمداری- وزیر صنعت، معدن و تجارت- اجرای طرح نوسازی و بهسازی صنایع را در سال قبل شكست خورده ندانست و معتقد بود كه از جانب صنعتگران تقاضایی برای آن وجود نداشته است. حال سوال است كه به چه دلیل وزارت صنعت، معدن و تجارت اصرار به اجرای طرحی دارد كه در سال اول پیاده سازی آن متقاضی نداشته است؟

در ابتدای سال قبل در مجموع قرار بر این بود كه به منظور پشتیبانی از بنگاه های كوچك و متوسط سه طرح حمایتی تحت عناوین "رونق تولید"، "بهسازی و نوسازی صنایع" و پشتیبانی از تولید و اشتغال" با اعتباری معادل ۵۰ هزار میلیارد تومان مدنظر قرار گیرد. این طرح ها به ترتیب مربوط به رونق تولید ۱۰ هزار واحد صنعتی با اعتباری معادل ۲۰ هزار میلیارد تومان، نوسازی و بهسازی ۵۰۰۰ واحد صنعتی با اعتباری معادل ۱۰ هزار میلیارد تومان و پشتیبانی از تولید و اشتغال ۱۰ هزار بنگاه اقتصادی و تامین مالی ۶۰۰۰ واحد نیمه تمام با پیشرفت فیزیكی حداقل ۶۰ درصد بود.

نوسازی و بهسازی صنایع یكی از برنامه های اصلی وزارت صنعت، معدن و تجارت امسال تلقی و بر اجرای آن توسط مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت تاكید گردید. مساله ای كه به قول آن ها نیاز جدی و مبرم صنعت كشور است، چون كه با فرسوده شدن خیلی از تجهیزات و واحدهای صنعتی امكان رقابت تولیدات صادرات گرا برای واحدهای مربوطه وجود ندارد و صنعت كشور در این زمینه با چالش جدی روبرو شده است.

شرایط به گونه ای پیش رفت كه محمد شریعتمداری - وزیر صنعت، معدن و تجارت - به صراحت در مراسم روز ملی صادرات از وضعیت واحدهای تولیدی انتقاد تصریح كرد كه ۹۵ درصد واحدهای تولیدی كشور صادراتی نیستند.

به گفته وی، واحدهای صنعتی موجود بیشتر برای تامین نیاز داخلی و جایگزینی واردات شكل گرفته اند در حالیكه باید با توسعه صادرات محور شود؛ ازاین رو نوسازی صنایع باید به صورت جدی در دستور كار دولت قرار می گرفت، مسئله ای كه در عمل به مرحله اجرایی نرسید.

شریعتمداری با تاكید بر اینكه اگر به نوسازی صنعتی تحت عنوان موضوعی حاد نگاه نشود صنایع ایران با بحران عمیقی روبرو می شوند، بیان كرد كه تصمیمات فوری می تواند خیلی از این واحدها را در مسیر درست قراردهد و در قدم بعدی به سمت بازسازی و نوسازی و اصلاح تكنولوژی بروند، چراكه اغلب ماشین آلات مربوط به دهه ۷۰ بوده و نیازمند بازسازی جدی هستند.

وی اولویت اول در جهت نوسازی و بهسازی صنایع را تامین یارانه سود تسهیلات اعطایی بازسازی و نوسازی بنگاه ها دانست و تصریح كرد كه راه حل اول نهضت بازسازی و نوسازی صنعت ایران، نیارمند یك ردیف اعتباری برای كمك های سود تسهیلات اعطایی به واحدهای تولیدی است.

بنابراین تصور می شد با عنایت به این نیاز واحدهای صنعتی به نوسازی و بهسازی طرح مذكور مورد استقبال قرار گیرد و از همان ابتدای سال كلید بخورد، اما متاسفانه نه تنها این طرح با تاخیر فراوان در اجرا رو به رو شد و در فصل پایانی سال كلید خورد بلكه به هیچ وجه تسهیلات درخوری از جانب نظام بانكی به این طرح اختصاص نیافته و علاوه بر این با استقبالی از جانب واحدهای تولیدی و صنعتی به منظور نوسازی و بهسازی صنایع روبرو نشده است.

اما نكته جالب اینكه از جانب دیگر محود شریعتمداری- وزیر صنعت، معدن و تجارت- اجرای طرح نوسازی و بهسازی صنایع را در سال قبل شكست خورده ندانست و معتقد بود كه از جانب صنعتگران تقاضایی برای آن وجود نداشته است.

وی به تاسیس اعتبار جهت بهسازی و نوسازی صنایع كه از سال قبل صورت گرفته است اشاره نمود و اظهار داشت: این كه گفته می گردد طرح نوسازی و بهسازی صنایع شكست خورده، اینگونه نیست بلكه از جانب صنعتگران تقاضایی برای آن وجود نداشته است.

شریعتمداری در توضیحی بیشتر درباره طرح نوسازی و بهسازی صنایع، تصریح كرد: بر خلاف برخی گفته ها، معتقدم این طرح شكست نخورده است بلكه سال قبل دو طرح جهت تولید رونق در صنعت به صورت همزمان به اجرا درآمد یكی از آنها طرح رونق تولید با استفاده از عرضه تسهیلات بانكی با نرخ سود ۱۸ درصد بود و دیگری طرح تسهیلات نوسازی و بهسازی صنایع ایران كه با عنایت به همزمانی این دو طرح اقبالی كه صنعتگران از خود نشان داده اند، بیشتر مربوط به طرح اول بود، به همین خاطر تقاضا برای طرح بهسازی و نوسازی صنایع كمتر عرضه شد.

علی رغم موضوعات عنوان شده مساله قابل تامل این است كه به چه دلیل در سال قبل طرح نوسازی و بهسازی صنایع از نظر زمانی با تاخیر و در فصل پایانی سال كلید خورد. همینطور مساله دیگر علت عدم استقبال واحدهای تولیدی و صنعتی حتی در مدت زمانی سپری شده از آغاز طرح مذكور جهت دریافت تسهیلات بانكی است.

نكته مبهم هم این است كه آیا میزان سود تسهیلات و بروكراسی های اداری مانع استقبال تولیدكنندگان جهت دریافت تسهیلات در بخش نوسازی و بهسازی صنایع شده یا این كه چالش به وجود آمده به علت تاخیر در اجرا یا عدم همكاری وزارت صنعت یا نظام بانكی باعث ناكارآمدی طرح مذكور است؟ از جانب دیگر وزارت صنعت، معدن و تجارت با علامت سوالی بزرگ در این طرح مواجه می باشد، اینكه طرح شكست خورده و پرداخت تسهیلات موفقیت آمیز نبوده است، یا اینكه با عدم استقبال صنعتگران به منظور بهسازی و نوسازی صنایع روبرو شده اند؟ پاسخ هرچه باشد استمرار این طرح امسال نیازمند اصلاح و بازنگری جدی از جانب مسئولان است.




1397/01/30
17:01:10
5142
5.0 از 5
تگهای خبر: صادرات , صنعت , وزارت صنعت، معدن و تجارت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۵
mastercar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مستر كار محفوظ است

مستر كار

فروش خودرو و اخبار خودرو