مسترکار - دنیای خودرو

وقتی كاسبی زیر پل ها كساد می شود!

وقتی كاسبی زیر پل ها كساد می شود! مستر كار: در آذربایجان غربی كه سرانه درآمد مردمان آن به مراتب پایین تر از میانگین كشوریست مشاهده دست فروشان در گوشه و كنار شهر و معابر پرتردد به امری عادی تبدیل گشته و حضور دستفروشان در معابر وضعیت را وخیم تر كرده چون كه نظم عمومی را در معابر مختل می كنند،  با همه این حرف ها باید توجه داشته باشیم كه دستفروش مجرم نیست و صرفا بدنبال یك روزی حلال برای خود و خانواده اش است.


در چند سال قبل و با رشد نرخ بیكاری در استان، ناتوانی مردم در تامین هزینه های معیشتی خانواده و ركود تورمی موجبات گسترش این پدیده در سطح شهر شده و شیوه نامناسب ساماندهی و مدیریت شهری ناصحیح هم در این میان به بحرانی شدن وضعیت دامن زده است.

با مدرك لیسانس حسابداری به دستفروشی مشغولم
علیرضا میلانی، یكی از دستفروشان زیر پل مدرس ارومیه كه از سال ۹۳ مشغول دستفروشی است در گفت وگو با خبرنگار ایسنا از كسادی بازار كاسبی اش گلایه نمود و اظهار داشت: در طول چند سال قبل همواره بازار فروش روند نزولی داشته و با وجود پایین بودن قیمت كالاهایش نسبت به بازار، با بدترشدن وضعیت اقتصاد روز به روز استقبال مردم هم كمتر شده است.
وی با اشاره به اینكه از سرناچاری به دستفروشی روی آورده است، اضافه كرد: فارغ التحصیل مقطع لیسانس رشته حسابداری هستم و با وجود رجوع مختلف به ادارات و شركت های مختلف كاری پیدا نكرده ام و برای تامین مخارج خانواده ام به دستفروشی روی آورده ام.
شهرام شیرزاد، دستفروشی كه سابقه هفت ساله در این كار دارد در گفت وگو با خبرنگار ایسنا اظهار نمود: با افزایش نرخ بیكاری و تورم و بالا رفتن مخارج زندگی، تعداد دستفروشان سطح شهر همه ساله روند افزایشی داشته است به حدی كه اكنون اغلب بازارچه های زیر پل ها در حالت اشباع است.
وی از كاهش میزان فروش امسال گلایه مند است و افزود: با متوسط درآمد ماهانه ۸۰۰ هزار تومان توان اداره مخارج زندگی و اجاره خانه ام را ندارم.
این دستفروش با اشاره به درگیری و گلایه های مستمر رانندگان تاكسی، همسایگان و رانندگان دیگر از دستفروشان اظهار داشت: انتظار داریم شهرداری توجه بیشتری به دستفروشان داشته باشد و با عرضه محل های سازمان یافته و مناسب برای آن ها در حل معضل مكان برای دستفروشان یاریشان كنند.

از مغازه داری به دستفروشی رسیده ام
عباس زاده از دیگر دستفروشان ارومیه ای هم در گفت و گو با خبرنگار ایسنا اظهار نمود: قبلا مغازه دار بوده ام ولی به علت كسادی بازار و فروش نرفتن اجناسم در پرداخت اجاره مغازه ناتوان بوده و به دستفروشی روی آورده ام.
وی از اقدامات كارشناسی نشده شهرداری در ساماندهی دستفروشان گفت و اضافه كرد: به تازگی شهرداری ارومیه مكان هایی برای استقرار دست فروشان در ارومیه مشخص كرده است اما خرید و فروش اجناس در این مكان ها به علت موقعیت نامناسب و دسترسی نداشتن به معابر عمومی رونق چندانی ندارد.

همه كالاها و اجناس عرضه شده در بازار دستفروشان، ایرانی است
وحید رهبر از دستفروشان ارومیه ای با اشاره به اینكه با افزایش نرخ دلار عملا قاچاق كالا صرفه اقتصادی ندارد، اضافه كرد: بیشتر كالاهای عرضه شده توسط دستفروشان، كالای ایرانی است.
وی با اشاره به ضرورت ساماندهی و حمایت شهرداری و ارگان های ذیربط از دستفروشان تصریح كرد: تنها منبع درآمد اندك اغلب دستفروشان از این طریق است و در صورت سلب این شغل از آنها توان اداره امور زندگی را نخواهند داشت.
در كنار همه مشكلات مالی و معیشتی دستفروشان، توجه به این نكته هم ضروریست كه هرگونه سد معبر از دستفروشی خرده گرفته تا قرق معابر شهری توسط برخی مغازه داران نقض حقوق شهروندیست و تخلف به حساب می آید و قانون شهرداری ها هم به صراحت عنوان كرده است كه سد معابر عمومی و پیاده رو ها، میادین، پارك ها برای كسب و كار یا هر عنوان دیگری ممنوع می باشد و شهرداری موظف به اقدام قانونی برای رفع مشكل است.
تصمیم در مورد پدیده دستفروشی امر چندان ساده ای نیست و به شكلی حركت برروی لبه تیغ است. آیا برای جلوگیری از نقض حقوق شهروندی باید مانع فعالیت دستفروشان شد؟ یا برای جلوگیری از تبعات منفی ناشی از سلب شغل این افراد بر اقتصاد خانواده شان با نادیده گرفتن نقض حقوق شهروندی به دستفروشان اجازه فعالیت داد؟ آیا نمی توان با اعمال مدیریت شهری صحیح ضمن تضمین حقوق شهروندی همه آحاد جامعه با ساماندهی دستفروشان به پشتیبانی از این قشر صدمه پذیر جامعه پرداخت؟
تجربه نشان داده است كه اقدامات سلبی و جبری در اغلب معضلات اجتماعی چاره ساز نبوده است بخصوص در مورد دستفروشان كه با وجود توجیهات قانونی در خصوص خلاف بودن اقدامشان، به علت فقر اقتصادی و برای تامین هزینه های سرسام آور زندگی در مقطع كنونی به دستفروشی روی آورده اند؛ سلب این شغل از آنها تبعات بسیاری در زندگی و وضعیت اقتصادی خانواده شان خواهد داشت.

۹۵ درصد دستفروشان ارومیه به صورت سازمان یافته اند
محمدحضرت پور، شهردار ارومیه در گفت و گو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینكه نگاه مجموعه شهرداری به مبحث دستفروشی نه نگاه سلبی و حمایتی صرف كه نگاه مدیریتی است خاطرنشان كرد: دستفروشان در كنار همه آحاد جامعه شهروند ارومیه هستند و شهرداری در حل مشكلات و خواسته های این قشر از هیچ تلاشی فروگذار نكرده است.
وی با تاكید بر اینكه تأمین نظم و امنیت عمومی و حقوق شهروندی برای همه آحاد جامعه خط قرمز شهرداری است تصریح كرد: نمی توان به علت مشكلات معیشتی و اقتصادی دستفروشان به تأمین نظم عمومی بی اهمیت بود و اگر حقوق شهروندی توسط فرد یا افرادی دیگر نقض شود به واسطه مراجع قانونی برخورد لازم را خواهیم كرد.
حضرت پور با اشاره به اینكه ۹۵ درصد دستفروشان ارومیه به صورت سازمان یافته و تحت نظارت شهرداری فعالیت می نمایند، اضافه كرد: عمده دستفروشی صورت گرفته در نقاطی نظیر خیابان عطایی، امام، محدوده پشتی مسجد اعظم، زیر پل ها و حاشیه رودخانه شهرچای و تحت نظارت شهرداری رخ می دهد و تابحال روابط شهرداری با دستفروشان به چالش های اجتماعی منجر نشده است.
وی، عامل اصلی رشد دستفروشی در ارومیه و امسال را افزایش نرخ بیكاری و مشكلات اقتصادی جامعه دانست و اضافه كرد: با عنایت به اینكه شغل غالب مردم در شهرستان ارومیه كشاورزی است، در نیمه دوم سال و با آخر فصل كار كشاورزان، دستفروشی به مراتب بیشتر از نیمه اول سال قابل مشاهده می باشد.
شهردار ارومیه با اشاره به برررسی های صورت گرفته از بازارچه های دستفروشی ارومیه اظهار نمود: عموم كالاهای فروشی دستفروشان ارومیه تولیدات داخلی است و تنها 10 درصد از كالاها را امكان دارد كالای قاچاق تشكیل دهند.

دستفروشی، یك معضل اجتماعی در ارومیه است
پناهی، رئیس كمیسیون خدمات شهری و محیط زیست شورای شهر ارومیه در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، ساماندهی دستفروشان را جز وظایف ذاتی شهرداری دانست و اضافه كرد: بروز مشكلات اقتصادی و ركود، سودجویی برخی افراد در پشت پرده، افزایش روند مهاجرت و حاشیه نشینی منجر به این شده است كه طرح های اجرایی در این حوزه آنچنان كه باید موفق عمل نشود و دستفروشی امروز بعنوان یك معضل اجتماعی در ارومیه مطرح باشد.
وی با اشاره به اینكه شورای شهر ارومیه با اجرای مصوبه بازارهای روز هفتگی و بازارچه های محلی تلاش در بردن خدمات به سمت و سوی مردم و محله محوری دارد تصریح كرد: بازارچه های روز هفتگی به تعداد روزهای هفته در ۷ نقطه شهر همچون در مناطق خاقانی، رودكی، علامه مجلسی، آرامگاه، البرز، حكیم نظامی و ساوالان مكان یابی شده است كه به صورت گردشی در اختیار دستفروشان قرار خواهد گرفت.
رئیس كمیسیون خدمات شهری ومحیط زیست شورای شهر ارومیه با اشاره به عدم استقبال دستفروشان بخصوص دستفروشان محدوده مركزی شهر از طرح های ساماندهی تصریح كرد: طرح بازارهای محلی و هفتگی در تمام كلانشهرها نظیر تهران كاملا موفق عمل كرده است و نیاز به آزمون و خطا ندارد اما در ارومیه سود بیشتر دستفروشان در محدوده مركزی شهر سبب شده طرح های بازارچه های محلی و روز هفتگی آنچنان كه باید به اهداف خود نرسد.
به گزارش مستر كار به نقل از ایسنا، فارغ از دلایل گسترش روز افزون دستفروشی در ارومیه، پرواضح است كه دستفروشی در تامین بخشی از نیاز معیشتی خانواده دستفروشان و هم مایحتاح اقشار كم درآمد تاثیر مستقیم دارد و بنابراین باز كردن گره كور این پدیده اجتماعی در ارومیه نیازمند همكاری و هم افزایی همه دستگاه های ذی ربط همچون شهرداری و شورای شهر در جهت مدیریتی صحیح تر و هم مشاركت جامعه دستفروشان در طرح های ساماندهی دارد؛ امری كه تابحال محقق نشده است.
گزارش از امین عنایت خبرنگار ایسنا





1397/06/25
15:11:06
5262
5.0 از 5
تگهای خبر: امنیت , تردد , تولید , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۲
mastercar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مستر كار محفوظ است

مستر كار

فروش خودرو و اخبار خودرو